Waarom we jarenlang wachten met het kiezen voor werkgeluk!

floor unitrip klein

Keer op keer ben ik weer verbaasd en in shock. 9 van de 10 vrouwen die ik spreek vertellen mij dat ze eigenlijk al jarenlang voelen dat ze niet meer lekker op hun plek zitten. Het is niet een kwestie van een paar maanden of een jaar, nee, vaak jaren! En ik snap dat het tijd kost om echt te voelen of het niet meer je plek is, maar wat doe je jezelf aan als we het hebben over ‘jaren’.

Jaar in, jaar uit

Ze vertellen mij dat ze met tegenzin naar het werk gaan, al jaren, en dat ze ook al eens zijn uitgevallen met een burn-out. Elke dag sleuren ze zichzelf weer naar het werk. Elke dag moet de partner, kinderen, vrienden, familie het ontgelden. Het lontje wordt steeds korter, de energie wordt steeds minder en gezellig is het al helemaal niet meer.

Wat maakt dan toch dat ze blijven zitten in deze baan? Waarom kozen ze niet eerder voor een andere baan? Waarom vinden we het zo moeilijk om voor ons werkgeluk te kiezen?

De reden die ik vaak hoor van de vrouwen die ik spreek zal ik hieronder met je delen. Want misschien is het wel herkenbaar voor je en denk je: sh*t, ja het is voor mij ook de hoogste tijd om het anders te gaan doen, om te onderzoeken welke baan mij wel blij en gelukkig maakt.

Waarom we zo lang wachten

De meest gehoorde redenen waarom we zo lang wachten met het kiezen voor werkgeluk:

  • Niet weten hoe de nieuwe baan er uit moet gaan zien, geen idee hebben wat je wel wilt en daardoor maar blijven zitten;
  • Niet weten hoe je erachter kunt komen welke baan dan wel bij je past, welke baan je wel blij en gelukkig maakt en daardoor maar blijven zitten;
  • Angst voor het onbekende en daardoor maar blijven zitten;
  • Bang zijn om het vertrouwde en de zekerheid los te laten en daardoor blijven zitten;

Geldt één of meer bovenstaande redenen ook voor jou?

Don’t worry, de oplossing is dichterbij dan je denkt. Ik zal je een aantal tips geven hoe je deze redenen kunt tackelen zodat je wel kunt kiezen voor werkgeluk.

Dit heb je te doen

Als we kijken naar de eerste twee redenen, deze hebben beide te maken met het feit dat jij jezelf nog niet goed genoeg kent. Dat je nog niet genoeg tijd en aandacht hebt besteed om met jezelf de diepte in te gaan. Als er bij jou nu allemaal gedachtes oppoppen zoals: Ik ken mezelf echt wel goed. Sorry, maar dan blijkbaar nog niet goed genoeg. Het kost onderzoek en tijd om jezelf echt goed te leren kennen. Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter jij weet welke baan daarbij past.

Als we kijken naar de laatste twee redenen, deze hebben beide te maken met dat je geen concreet plan hebt, geen heldere stip op de horizon. Als jij goed onderzoek doet des te meer zal jij durven varen op het plan die daar uit voort komt. Omdat je het heel goed voor jezelf hebt onderzocht. Weet je 100% zeker of het de juiste keuze gaat zijn? Nee, dat weet je nooit. Maar je hebt dan wel heel goed onderzoek gedaan en dat maakt het makkelijker om er voor te gaan.

Stip op de horizon

Dus als we beide eens samenvatten komt het er eigenlijk neer op, hoe beter jij jouw onderzoek doet, hoe beter jij weet wat bij je past en wat je wilt, hoe beter jij durft te gaan voor jouw nieuwe stip op de horizon.

En dat is ook echt hoe het werkt. Elke keer komen er bij mij klanten een helder plan uit, een nieuwe stip op de horizon. Soms ook totaal iets anders dan hun huidige werk. Maar omdat we zo goed onderzoek hebben gedaan, durven ze daar op te varen en durven ze te knoop door te hakken. Van Finance naar yogadocent, van floormanager naar weddingplanner, van horeca naar recruiter, van lab analist naar politie etc. En soms ook een plan in het verlengde van hun huidige werk, maar dan net met een aantal aanpassingen die belangrijk zijn om weer plezier en voldoening uit het werk te halen.

Conclusie, begin met een goed onderzoek!

Je bent niet alleen

​​En vind je dit nou lastig om alleen te doen? Snap ik heel erg goed. Als het heel simpel was zou ik natuurlijk niet dit werk doen. Mocht je eens vrijblijvend kennis willen maken om jouw situatie te bespreken en te kijken wat voor jou nu de meest logische vervolgstap is om te zetten, dan kan dat.

Floor Schut

Floor Schut

Het is mijn missie om vrouwen Maximaal Werkgeluk te laten ervaren. Dat doe ik door ze te helpen ontdekken wie ze zijn, zodat ze weten welke baan écht bij ze past en daarop de juiste acties kunnen ondernemen. Met als resultaat dat ze gelukkig, energiek en zelfverzekerd zijn.

Ik help je graag om voor jezelf te kiezen in plaats van vast te houden aan wat niet meer werkt of wat er van je wordt verwacht zodat jij maximaal (werk)geluk gaat ervaren.

Nieuwsgierig hoe ik jou verder kan helpen?

Scroll naar boven