Vandaag was ik in gesprek met Rosan Dekker, een vrouw die niet opgaf en na veel uitproberen haar droombaan heeft gevonden. Rosan vond uiteindelijk de baan die haar elke dag werkgeluk brengt. Ik interviewde haar om uit te zoeken welke stappen uiteindelijk tot die droombaan leidden en wat werkgeluk voor haar nu eigenlijk inhoudt.
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Rosan en ik werk bij Cooster Professionals daar zit ik nu 2,5 jaar. Het is een werving en selectie bureau en we doen voornamelijk functies op kantoor, dus alles wat je achter een bureau kan doen. We zijn gespecialiseerd in de finance tak. Ik ben hier begonnen als recruiter en ben nu sinds anderhalf jaar accountmanager.
Kunnen we zeggen dat dit jouw droombaan is?
Ik heb voor nooit mezelf een route gepland en eigenlijk ook nooit tijdens mijn tienerjaren gehad dat ik wist wat ik wilde worden. Ik vind eigenlijk alles leuk en dat is ook wel lastig. En dat is hier wel leuk omdat je in deze functie heel veel afwisseling hebt. Ik moet telkens geprikkeld worden en dat heb ik hier.
Voorafgaande aan dit interview heb ik me afgevraagd wat werkgeluk voor mij betekent en waarom ik werkgeluk ervaar. Ik denk dat nooit alleen de functie an sich is, of alleen het bedrijf of alleen je collega’s. Werkgeluk gaat volgens mij om een samensmelting van al deze factoren. Deze combinatie is aanwezig in mijn huidige werk. Ik heb hier een heel erg leuk team, ik denk dat ik dit ergens anders net zo leuk zou vinden. Ook de mogelijkheden die je krijgt, het werk en de afwisseling, dit bevalt me erg goed. We doen het hier echt samen en dat vind ik heel erg leuk.
Heb je bewust gekozen voor werkgeluk?
Eigenlijk ben ik er echt ingerold. Een aantal jaren heb ik in een mannenkledingwinkel gewerkt. Ik wilde echter meer vastigheid en meer uren maken, helaas was dat toen niet mogelijk. Daarna heb ik kort op een klantenservice gezeten. Daar kwam ik erachter dat ik het wel leuk vond om de administratie te doen, maar niet de hele dag. Toen tipte iemand mij om met een recruiter te gaan praten. Ik wist eigenlijk helemaal niet wat een recruiter was. Toen zag ik meteen een vacature van een recruiter en waarvan ik dacht: “dat kan ik ook wel”. In de vacature stond veel over het bedrijf en over de collega’s beschreven en toen dacht ik: “volgens mij moet ik daar eens op gesprek”. Tijdens het gesprek was de klik er meteen, na dit gesprek was het dan ook duidelijk dat we met elkaar verder wilden.
In het begin was het heel erg zoeken. Ik wist niet wat het verschil was tussen een accountant en een accountmanager, ik kwam echt helemaal blanco binnen. Het was dus ook heel erg zoeken naar wat ik leuk vond en of ik het ook kon. Ik heb heel erg veel moeten leren, wat in het begin best lastig was. Maar deze inspanning werd beloond en als ik voor de komende 10 jaar kan tekenen zou ik dat doen.
De klantenservice was echt niet mijn droombaan. Ik moest er eigenlijk alleen maar stapels werk wegwerken en je kunt ook niet al je klanten blij maken. Het was tevens een hele grote organisatie waardoor je elkaar er niet op kon wijzen als er iets fout was gegaan en daardoor elkaar niet kon helpen. Je was als klantenservice een los bedrijfje in een groot bedrijf en je moest het zelf maar oplossen.
De kledingzaak was wel echt heel erg leuk, maar door het aantal uren kon ik er niet blijven. Het team moet voor mij kloppen en dat was daar het geval. Werkgeluk is voor mij een combinatie van je eigen werkzaamheden in combinatie met het team waarin je werkt.
Hoe kwam je erachter wat je leuk vond in de functie?
Het is een klein team, wat ik erg fijn vond, bovendien was er echt de ruimte om te gaan proberen. Als je ergens mee wilt kijken of iets wilt proberen dan kan dat. Ik heb heel erg de ruimte gekregen om nieuwe dingen naar me toe te trekken en ook om nieuwe dingen te gaan opzetten. De afwisseling en de vrijheid om dingen zelf te creëren werkt voor mij heel erg goed.
Het samen doen en het blij maken van de ander, daar ga ik heel erg van aan. Ook hier kan ik niet alle klanten blij maken, want soms worden ze niet aangenomen. Maar ik kijk dan altijd hoe ik degene wel verder kan helpen en op een andere manier blij kan maken.
Hoe merken jij en jouw omgeving aan jou dat jij nu op jouw plek zit?
Ik uit mezelf redelijk explosief en kan heel enthousiast over mijn werk vertellen. Mensen zien aan mijn uitstraling dat ik lekker in mijn vel zit. Ik geloof ook niet dat als je het niet leuk hebt op je werk dat je in privé wel lekker in je vel kan zitten. Dat bestaat niet, mensen zullen dat aan je merken.
Toen ik bij de klantenservice werkte was het duidelijk merkbaar dat ik niet op mijn plek zat. Ik was stil, chagrijnig en kortaf. Ik was niet te genieten en moest lang bijkomen van de werkdag. ‘s Ochtends kom ik nu ook heel makkelijk mijn bed uit, omdat ik er zin in heb en meteen aan sta.
Wat deed je toen je merkte dat je bij de klantenservice niet op je plek zat?
Toen ik dat merkte heb ik meteen actie ondernomen. Ik ben in gesprek gegaan met mijn leidinggevende en aangegeven dat ik daar niet gelukkig was. Zij zagen ook dat ik niet op mijn plek zat en niet blij was met wat ik deed. Ik heb toen direct ontslag genomen zonder dat ik iets nieuws had. Maar liever geen werk dan ongelukkig werk wat mij betreft.
Denk je dat er veel mensen zijn die een droombaan hebben en werkgeluk ervaren?
Ik ben er heel veel mee bezig op mijn werk, want één van onze pijlers is werkgeluk. Maar ik denk dat heel veel mensen er niet mee bezig zijn en het zich niet afvragen. Dat veel mensen nu door Corona in een modus zitten van: “ik moet gewoon werken en mijn ding doen”.
Daarnaast denk ik ook dat heel veel mensen weinig werkgeluk ervaren en bang zijn om een stap te zetten. Met een vaste baan heb je een bepaalde zekerheid en een bepaald gemak waardoorveel mensen het niet aandurven om voor werkgeluk te kiezen. Dat vind ik wel zonde.
Merk jij een verschil tussen mensen om jou heen die wel werkgeluk ervaren en zij die geen werkgeluk ervaren?
Dat verschilt per persoon. Ik vertel graag over mijn werk omdat ik het leuk vind. Bij mensen die minder werkgeluk ervaren merk ik vooral dat ze praten over de dingen die ze niet leuk vinden in hun werk. Ik ga soms dan wel het gesprek aan om ze aan het denken te zetten. Als ik vraag: “waarom blijf je dan?”, is het antwoord vaak: “de voorwaarden die ik nu heb krijg ik nergens anders”. Er zit een bepaalde angst achter om dit achter je te laten. Mensen laten zich ook afschrikken door bepaalde eisen in een vacature. Ik zou zeggen “Ga ervoor, desnoods investeer je in de kennis en ervaring die je op dat moment nog mist”.
Er komt je niks aanwaaien, ook werkgeluk niet. Daar moet je ook zelf wat voor doen!
Zijn er voor jou intense geluksmomentjes op het werk?
Ja, die had ik bijvoorbeeld gisteren. Toen stond ik bijna op mijn bureaustoel en er gingen bijna slingers aan het plafond. Het betrof een casus die voor mijn gevoel praktisch onmogelijk was, omdat er zoveel bij kwam kijken. De casus vroeg zoveel aandacht (die geef ik dan ook met liefde) en als het dan lukt, dan is het extra leuk. Ik zag het hele plaatje voor me, het klopte helemaal. Dat vind ik zo leuk, daar word ik zo blij van. Van onmogelijke, ingewikkelde casussen word ik blij, maar ik moet zeggen dat ik een plaatsing al snel leuk vind. Bij mij kan al heel snel de vlag uit.
Welk advies zou jij geven aan de mensen die nog geen werkgeluk ervaren?
Breek het open, benoem het en geef het aan. Ik weet dat mensen het super eng vinden, omdat ze voor hun gevoel gaan opzeggen. Maar ga in gesprek en praat er over. Je weet nooit welke mogelijkheden er zijn binnen het bedrijf. En soms kan het ook zo zijn dat je op meerdere vlakken niet bij elkaar past, dan zul je iets anders moeten gaan zoeken. Ga voor jezelf op zoek naar wat je leuk vindt en wat je nu mist. Je moet wel echt zelf op zoek gaan, het komt je niet aanwaaien.
Als je erachter wilt komen wat je leuk vindt, dan zou ik adviseren om oriënterende gesprekken te gaan voeren. Ga eens nadenken over de volgende vragen: “wat verwacht je van een werkgever?”” en “wat voor mensen zitten in je allergie?””.
Daarnaast kun je ook vacatures gaan bekijken. Ga kijken wat je aanspreekt en wat niet, zo wordt het steeds concreter. En als laatste: laat je niet leiden door hetgeen wat een ander verwacht of het antwoord wat de ander wil horen.
Wees eerlijk naar jezelf! En neem eigen initiatief!
———————————-
Durf jij te kiezen voor werkgeluk?
Dit interview is onderdeel van een reeks die gaat over de ultieme droombaan en werkgeluk. Voel je je geïnspireerd en wil jij eigenlijk ook met veel meer plezier naar je werk? Als loopbaancoach help ik mensen in kaart te brengen waar zij echt gelukkig van worden zodat ze de juiste stappen kunnen nemen om ook die droombaan te vinden. Meer informatie vind je op hier op mijn website of meld je hieronder meteen aan voor een gratis groeigesprek.