Marielle koos voor wat ze als kind al het allerleukste vond en heeft nu een eigen dansschool

n

Vandaag was ik in gesprek met Marielle. Na jarenlang een baan te hebben gehad waarbij ze 36 uur per week op een bureaustoel zat, kon ze haar verlangen naar meer beweging niet meer onderdrukken. Als kind danste ze al de hele dag, dus toen ze de kans kreeg om een dansschool te openen, was de beslissing snel gemaakt. Wat begon met een aantal lessen in een bejaardentehuis resulteerde in een salsadansschool van omvang. In dit interview nemen we je mee in Marielle’s verhaal. Welke stappen moest ze nemen om die droombaan te vinden? Wat is werkgeluk voor haar en hoe behoudt ze dit elke dag?  

Vertel, wie ben je en wat doe je voor werk?

Ik ben Marielle, ik ben 35 jaar en ik woon in Amersfoort. Eigenlijk heb ik een aantal banen. Ik heb een eigen salsadansschool. Deze ben ik een aantal jaar geleden begonnen samen met een vriendin. Inmiddels zijn we erg groot geworden. Daarnaast ben ik recentelijk een nieuw bedrijf begonnen, namelijk Bewegeluk. Dit is coaching door middel van beweging.

Ik ben nu bezig met een training voor single vrouwen. Ik train single vrouwen die op dit moment geen relatie hebben, maar wel graag een relatie zouden willen hebben. Deze training geef ik door middel van bewegingsinterventies waarbij je actief aan de gang gaat met verschillende oefeningen. Ik kwam op de dansschool veel alleenstaande vrouwen tegen en zelf ben ik er ook één. Dit is een thema dat mij raakt en waarvan ik denk dat veel mensen er tegenaan lopen, dus daar wil ik iets mee doen.

Ik heb nog een baan in loondienst, dus een derde baan. Ik ben nu manager van een dagbestedingslocatie, maar ik merk dat ik graag weer terug wil naar het stukje hulpverlenen, want dat mis ik eigenlijk een beetje. Door deze drie banen kan ik hulpverlenen, coachen en beweging combineren en daar word ik wel heel blij van.   

Zijn jouw drie banen jouw droombanen en geven ze jou alle drie werkgeluk?

Bij de loondienstbaan zit ik nu heel veel achter de computer en daar word ik niet heel blij van. Ik ben nu ook met hun in gesprek om te kijken of we dat kunnen veranderen. De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat ik graag in beweging ben. Ik word heel gelukkig van bezig zijn met cliënten. Het beleid maakt mij minder blij.

Als ik weer meer met cliënten kan gaan werken dan zou ik daar heel blij van worden. Kan dit niet, dan ga ik hier ook weer andere keuzes maken die mij wel gelukkig maken. De combinatie hulpverlening, coachen, bewegen en dans is voor mij de ideale droombaan. Ik heb dus voor nu in ieder geval twee droombanen. 

Wat was de reden om een eigen bedrijf te beginnen naast de baan in loondienst?

Ik was wel toe aan iets anders. Ik werk nu tien jaar bij dit bedrijf en zo’n vier jaar geleden kwam ik op een punt dat ik mezelf afvroeg of ik dit nog wel wilde of dat ik niet liever iets anders wilde gaan doen, iets waar ik echt blij van zou worden. Voor mijn eigen ontwikkeling ben ik toen een opleiding NLP gaan doen. Daardoor werd ik steeds bewuster van het feit dat ik meer moest gaan doen waar ik blij van word. Toen ben ik in loondienst ook andere keuzes gaan maken en heb ik een andere functie gekregen binnen het bedrijf.

De dansschool is eigenlijk vooral ontstaan vanuit een hobby. Ik wilde heel graag mijn passie overdragen aan mensen en zo is het idee op de bank met een vriendin ontstaan. We zijn in een klein zaaltje in een bejaardentehuis begonnen en nu uitgegroeid tot een eigen dansschool.  

Wat betekent een droombaan voor jou? Wat houdt dat in?

Een droombaan voor mij is een baan waarbij je iets doet waar je heel veel energie van krijgt. Het moet het gevoel oproepen dat je voelt wanneer je verliefd bent en dat je een gat in de lucht wilt springen van blijdschap. 

Hoe heb jij jouw droombaan gevonden?

Ik ben teruggegaan naar wat vind ik leuk om te doen. Ik ben gaan nadenken over wat ik vroeger als kind leuk vond en dat was ook altijd al iets met beweging. Toen ging ik dat vergelijken met de baan die ik had waarbij ik 36 uur op een bureaustoel zat. Ondanks dat ik goed ben in het werk dat ik doe, is dat niet iets waar ik blij van word en energie van krijg.  

Hoe denk jij dat het gesteld is met het hebben van werkgeluk in Nederland?

Ik denk dat heel veel mensen een baan hebben waar ze niet direct werkgeluk van ervaren. Ik denk namelijk dat er vaak angst bij komt kijken als je nadenkt over het opzeggen van je baan. Dat ervaar ik zelf ook wel een beetje. Wat als ik mijn financiële zekerheid opzeg?  

We blijven langer hangen in iets waar we misschien niet direct heel gelukkig meer van worden. Ik denk dat we soms ook meedoen aan de verwachtingen die de maatschappij of misschien wel onze familie of vrienden aan ons stellen. Is het bijvoorbeeld niet raar om van een hoge functie terug te gaan naar de werkvloer? Wat zal de omgeving daarvan vinden?

Ik ben veel gelukkiger op de werkvloer dan nu in mijn managersfunctie bijvoorbeeld. Ik heb ook wel ervaren dat mensen om mij heen zeiden ‘Zou je dat nou wel doen, stoppen met je loondienstbaan, dan heb je geen inkomen meer.’ Dit bracht mij dan ook wel weer in de twijfelmodus en ging ik verder zoeken. Ik luisterde op dat moment eerder naar mijn omgeving dan wat ik zelf echt wilde.  

Zijn er momenten geweest dat je geen werkgeluk ervaarde?

Jazeker. Ik ging met tegenzin in naar het werk en ik kwam zonder energie weer thuis.  

Daarnaast kwam ik ook regelmatig in conflict op het werk. Ik vroeg me af wat er telkens gebeurde en wat er aan de hand was. Ik ben toen gaan zoeken naar waar het probleem lag en dan kom je uiteindelijk toch uit bij jezelf. Dan ga je jezelf afvragen of je nog wel op de juiste plek zit. Ik heb veel te lang in deze situatie gezeten.

Ik heb wel gesolliciteerd, maar werd niet direct uitgenodigd of je hebt niet direct een functie die echt bij het plaatje past dat je in je hoofd hebt zitten. Dan komt er een moment dat het weer wat beter gaat op het werk en dan denk je ‘Nu is het wel weer oke.’ en dan blijf je weer hangen en dan verwatert het solliciteren weer. Voor je het weet, ben je weer een jaar verder.  

Wat was het punt dat je dacht nu moet ik wel kiezen voor werkgeluk?

Toen ik de dansschool ben begonnen, ervaarde ik weer hoe het was om iets te doen waar je heel blij van wordt en hoe fijn het is als je weer met energie thuiskomt. Toen dacht ik wel gelijk ‘Ja, en nu besef ik me dus dat het anders moet.’ 

Wat gebeurde er dat je nu wel daadwerkelijk in actie kwam en andere besluiten ging nemen?

Ja, ik denk dat het bij mij te maken heeft met een stukje loyaliteit tegenover het bedrijf waar ik werkte. Op een gegeven moment heb ik wel het besluit genomen, omdat ik besefte dat het bedrijf niet hetgeen is waar je voor moet gaan, maar je moet gaan voor je eigen geluk. Als dat er niet meer is, dan is het eerlijk naar jezelf toe om een andere keuze te maken.  

Je hebt een langere tijd in een situatie gezeten die jou niet diende. Wat was het punt dat je het echt anders ging doen?

Een collega van mij liep tegen hetzelfde probleem aan en kwam uiteindelijk thuis te zitten met een burn-out. Toen dacht ik wel ‘Als ik niet uitkijk, gebeurt het bij mij ook.’  Dit was voor mij echt een eyeopener om het anders te gaan doen. Ik dacht dat een burn-out mij toch niet zou overkomen. Als je de één na de ander om je heen ziet wegvallen door een burn-out en het bij jouzelf ook niet lekker loopt, dan realiseer je wel dat het misschien tijd is om er anders naar te kijken en te bedenken wat ik eigenlijk wil. Ik heb toen heel bewust gekozen voor werkgeluk.  

Hoe heb je het toen aangepakt?

Ik heb het verteld op het werk. Op dat moment kwam er ook een andere functie vrij die beter bij mij zou passen. Daarnaast ben ik mij toen ook heel erg op de persoonlijke ontwikkeling gaan richten. Ik ben dingen gaan opzoeken, want ik besefte dat ik niet helemaal happy was. Ik verdiepte mij in waarom de mens dingen doet die hij doet en hoe je ergens belandt. Als je gaat opzoeken, komen er ook dingen op je pad. Ik ben een beetje het hele plaatje gaan bekijken van wie ben ik, wat wil ik en waar ik tegenaan loop.  

Zijn er mensen om je heen die een droombaan hebben?

Ik zit sowieso in eeMastermind groep met allemaal ondernemende vrouwen uit de regio. Zij doen allemaal waar ze heel blij van worden. Ik merk een verschil tussen ondernemers en mensen in loondienst. Bij ondernemers hoor ik altijd een soort passie. Dat hoor ik minder terug bij mensen die in loondienst werken. Het kan prima zijn dat ze een fijne baan hebben, maar ik mis vaak het stukje passie.

Toch denk ik wel dat het ook mogelijk is om in loondienst werkgeluk te ervaren. Heel eerlijk gezegd, is een eigen bedrijf ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Als je echt iets doet wat je leuk vindt en het je droombaan is, dan weegt dat op tegen het kleine stukje wat niet leuk is.  

Wat was voor jou een intens werkgeluk moment?

Dat zijn de momenten als de ander trots en blij is en ik een stapje vooruit maak. Ik ben dan blij dat ik daaraan heb meegewerkt. Een fijn gevoel bij de ander creëren daar ga ik van aan.  

Toen je geen werkgeluk ervaarde, had dat invloed op jouw omgeving?

Ja, ik was niet de allerleukste persoon op aarde in die periode. Je zit gewoon niet lekker in je vel en dan ga je dat afreageren op anderen. Ik ging conflicten opzoeken en tegen dingen aan schoppen.  Ik zeikte heel veel over het werk, maar ondernam vervolgens geen actie.  

En hoe is dat nu?

Ik denk dat ik nu een stuk leuker ben. Mensen ervaren het als je goed in vel zit en zoeken je dan ook meer op. Er komen dan ook weer meer mensen op je pad. Ik ben nu meer bewust aanwezig in gesprekken. Ik was toen vooral bezig met mijn eigen stuk en dan ben je niet helemaal aanwezig. Nu kan ik genieten van een avond iets leuks doen. Eerder was ik alleen maar moe en voelde het als een verplichting. Nu ben ik echt aanwezig. Ik leg mijn telefoon aan de kant, want ik wil tijd maken voor de mensen om mij heen die ik belangrijk vind. Daarin heb ik ook hele bewuste keuzes gemaakt.  

Is werkgeluk voor iedereen?

Ja, ik geloof van wel. Je moet wel gaan luisteren naar je eigen gevoel en je moet in actie gaan komen. Het is heel verleidelijk om te blijven zitten waar je zit. Ik denk dat er heel veel overtuigingen mee samenhangen waarom je niet gaat. Er zijn zoveel overtuigingen die samenhangen met de stap niet zetten. Dat zal het lastig maken voor veel mensen. Soms heb je een duwtje van iemand nodig die zegt ‘Ga dat maar gewoon doen’. Ik ben zelf opzoek gegaan naar mensen die mij bij dat stukje konden helpen.  

Wat betekent werkgeluk voor jou?

Werkgeluk voor mij is eigenlijk fluitend naar je werk gaan, er zin in hebben, maar ook fluitend weer naar huis gaan. Ik vind het heel belangrijk dat je niet thuiskomt en helemaal moe op de bank gaat liggen en eigenlijk nergens zin in hebt, maar dat je gewoon thuis komt en denkt oh yes, ik heb gewoon een lekkere dag gehad en ik heb mensen blij gemaakt. En ja, dat is voor mij een stukje werkgeluk en dat ervaar ik nu.  

Wat voor advies zou je geven aan mensen die nog geen werkgeluk ervaren?

Waarom heb je de baan die je nu hebt? Wat zou je het allerliefste willen? Waar word je warm van? Waarvoor wil je uit je bed springen? Ga bij jezelf na wat je graag doet en waar je goed in bent. Ik denk dat iedereen wel iets heeft wat hij of zij leuk vindt om te doen. Ik geloof dat in de kleine dingen vaak je passie zit en als je echt iets anders wilt dan zul je in beweging moeten komen. Op de bank blijven zitten en van alles bedenken, gaat je niet verder brengen. Ik geloof ook dat er heel veel mensen zijn die je hierbij kunnen helpen. 

Uiteindelijk moet je het zelf doen en die stap durven zetten. Op een gegeven moment weet je het, dan denk je ‘Dit is het’, een wauw gevoel.  

———————————-

Durf jij te kiezen voor werkgeluk?

Dit interview is onderdeel van een reeks die gaat over de ultieme droombaan en werkgeluk. Voel je je geïnspireerd en wil jij eigenlijk ook met veel meer plezier naar je werk? Als loopbaancoach help ik mensen in kaart te brengen waar zij echt gelukkig van worden zodat ze weten welke keuzes ze mogen gaan maken voor een gezonde toekomst met meer werkgeluk. Meer informatie vind je hier op mijn website www.unitripcoaching.nl of meld je hieronder meteen aan voor een gratis groeigesprek.

 

Foto van Floor Schut

Floor Schut

Het is mijn missie om vrouwen Maximaal Werkgeluk te laten ervaren. Dat doe ik door ze te helpen ontdekken wie ze zijn, zodat ze weten welke baan écht bij ze past en daarop de juiste acties kunnen ondernemen. Met als resultaat dat ze gelukkig, energiek en zelfverzekerd zijn.

Ik help je graag om voor jezelf te kiezen in plaats van vast te houden aan wat niet meer werkt of wat er van je wordt verwacht zodat jij maximaal (werk)geluk gaat ervaren.

Nieuwsgierig hoe ik jou verder kan helpen?

Scroll naar boven