Je droombaan vinden, hoe doe je dat?

floor unitrip klein

Bestaat een droombaan of ideale baan wel? Een droombaan is voor iedereen verschillend en kan ook in je eigen levensfases nog sterk wisselen. Ik vertel je in deze blog alles over de zoektocht naar een ideale baan, met behulp van zelfreflectie en zelfkennis.

Bestaat een ideale baan?

Een droombaan vinden; dat willen we allemaal wel. Maar juist omdat het onderwerp zoveel omvat, komen we hiermee regelmatig in de knoop. Vaak denken we dat het gras altijd groener aan de overkant is. Maar waar je bij de ene baan de omgang met collega’s zo waardeert, kan bij de andere baan het uitdagende werk de doorslag geven tot werkgeluk. Uit onderzoek van ADP (2018) blijkt dat salaris voor de grootste groep mensen de belangrijkste motiverende factor is voor werk (39%), daarop volgen een goede relatie met collega’s (30%), werk-privébalans (25%), waardering van leidinggevenden (18%) en een afwisselende baan (14%). 

Maar wat zijn de factoren die voor jou het belangrijkste zijn, om het een droombaan te noemen? Welke baan past nu écht bij je op dit moment? Om deze vragen te beantwoorden zijn zelfkennis en zelfreflectie van groot belang. 

  1. Zelfkennis: Zelfkennis gaat over hoe goed jij jezelf kent. Het draait om het inzicht hebben en verkrijgen in jouw eigen mogelijkheden, kwaliteiten, interesses, ambities, waarden, valkuilen, energie, vaardigheden en noem maar op. Kortom, weten wie je bent.
  2. Zelfreflectie: Zelfreflectie gaat over naar jezelf kijken, het kritisch kijken naar jouw handelen, naar jouw eigen doen en laten. De tijd nemen om stil te staan, na te denken en te reflecteren op hoe dingen bij jou werken. Hoe jij omgaat en reageert in bepaalde situaties en hoe jij je daarbij voelt. Bij zelfreflectie gaat het niet om goed of fout, maar je houdt jezelf een spiegel voor en kijkt terug op situaties waardoor je leert over je eigen handelen. Zelfreflectie zorgt voor bewustwording van o.a. emoties, patronen, overtuigingen en op die manier vergroot jij jouw zelfinzicht en zelfkennis.

Dit is wat mij betreft de basis voor persoonlijke ontwikkeling. En dat is eigenlijk waar de zoektocht naar de ideale baan op neerkomt. Ik zeg altijd: hoe beter jij jezelf kent, hoe beter jij weet welke baan bij jou past.

Mijn ervaringen in de zoektocht naar een droombaan

Ik heb in hetzelfde ‘schuitje’ gezeten op zoek naar een ideale baan. Toen ik ontslag nam had ik besloten om eerst de tijd te nemen, om te onderzoeken wat ik wilde gaan doen. 

Ik stortte me op alle vacaturesites die er waren en ik was hier uren/dagen mee bezig. Herkenbare situatie? Oké, dan zeg ik nu tegen je: stop met deze aanpak, een droombaan vinden vraagt namelijk om iets anders.

De zoektocht naar antwoorden ga je niet vinden in vacatureteksten, de zoektocht begint echt bij het leren kennen van jezelf. Dan ga je antwoorden vinden die jou verder gaan helpen, het zoeken naar vacatures komt veel later in het proces. Je kunt namelijk pas gericht gaan zoeken als jij jezelf beter hebt leren kennen, als jij weet wat er bij jou past. Ik zeg niet voor niks altijd dat mijn programma voor 80% uit persoonlijke ontwikkeling bestaat, uit jezelf écht leren kennen. 

Tijd om stappen te maken

Sta je open voor groei en verandering en wil je investeren in jezelf en dus in jouw eigen werkgeluk? Meld je dan aan voor een gratis Werkgeluk Sessie. Waarschijnlijk heb je nog niet helder welke stap je nu moet zetten om te ontdekken wat je nu écht wilt, toch? 

 Laten we daarom samen in gesprek gaan! Aan het einde van het gesprek hebt je minstens 2 tips gekregen die er voor zorgen dat jij de eerste stap kunt zetten richting jouw werkgeluk. Je kunt je hier aan melden voor een gratis Werkgeluk Sessie. 

Foto van Floor Schut

Floor Schut

Het is mijn missie om vrouwen Maximaal Werkgeluk te laten ervaren. Dat doe ik door ze te helpen ontdekken wie ze zijn, zodat ze weten welke baan écht bij ze past en daarop de juiste acties kunnen ondernemen. Met als resultaat dat ze gelukkig, energiek en zelfverzekerd zijn.

Ik help je graag om voor jezelf te kiezen in plaats van vast te houden aan wat niet meer werkt of wat er van je wordt verwacht zodat jij maximaal (werk)geluk gaat ervaren.

Nieuwsgierig hoe ik jou verder kan helpen?

Scroll naar boven