Het is ’s middags, zo rond een uur of half zes. Een lange werkdag is tot een eind gekomen en je trekt de voordeur open. Je partner krijgt een kus en het avondeten staat al opgediend. “Vanavond gaan we lekker een filmpje kijken schat!”. Maar je moet er niet aan denken.
Het digitale tijdperk
Je hebt zojuist, net als het leeuwendeel van al die andere dagen dat je naar kantoor gaat of thuis werkt, voornamelijk achter een beeldscherm gewerkt. Een inhaalslag gemaakt met je mailbox, een aantal stukken opgesteld en berekeningen gemaakt, twee calls gehad met klanten en als klap op de vuurpijl dat collegiale overleg wat in de huidige Corona tijd ook digitaal verloopt. Het veelvuldige werken achter een beeldscherm is eigenlijk altijd zo geweest en zal eerder nog meer dan minder worden in de toekomst.
Vierkante ogen
Je werkt nu al een aantal jaren op deze manier, en is deze tijden lijkt het beeldschermgebruik alleen maar erger te worden. Droge ogen na je werkdag, regelmatig hoofdpijn en een vol hoofd. De avonden tellen zich op dat je er niet aan moet denken om nog iets te aanschouwen op een beeldscherm.
En dat terwijl je graag een serietje kijkt, of een film, je houdt graag de actualiteiten bij door middel van het journaal en ook privé heb je de nodige zaken te regelen, uiteraard ook via e-mail tegenwoordig. Als klap op de vuurpijl beginnen je ogen te lijden onder de vele beeldschermtijd.
Natuurlijk zijn er een aantal manieren om de klachten te beperken:
- Neem regelmatig pauzes
- Print lange stukken uit en lees ze op papier
- Een computerbril
- Wissel af met werkzaamheden die geen beeldscherm vereisen
- Begrens je werktijden
- Zorg dat je werkplek op orde is
Time for change?
Het in de praktijk brengen van deze tips zal zeker zorgen voor een verlichting van de klachten. Dit neemt echter niet weg dat in sommige beroepen (en dat worden er steeds meer) het beeldscherm een onontkoombaar instrument is voor de dagelijkse werkzaamheden.
Als je dit simpelweg niet meer wilt, is het soms onvermijdbaar om op zoek te gaan naar een andere baan. Er zijn nog steeds meer dan genoeg sectoren waar minder gewerkt wordt achter een beeldscherm. Denk aan het onderwijs, de zorg, de bouw of de retail. Mogelijkheden genoeg, dus neem contact op met mij voor een carrièreswitch!