5 tips hoe jij werkgeluk weer terug brengt in jouw baan

floor unitrip klein

Hoe zorg je er nou voor dat je werk leuk blijft, dat het werkgeluk ervan af spat?

Oke, let’s go, ik geef je 5 tips.

Vier successen

Wees bewust van jouw successen! Of deze nu groot is of klein. Elke dag is er wel een succes te vieren. Maar vaak door de drukte van de dag of omdat het inmiddels gewoon geworden is, schenken we er geen aandacht (meer) aan. Vier jouw successen op wat voor manier dan ook, maar vier ze!

Voorbeelden van successen kunnen zijn: Je hebt je agenda goed gewaakt en hebt deze week voor het eerst niet overgewerkt, je hebt een nieuwe klant binnengehaald, Je hebt een super gaaf interview mogen doen, je hebt een goed gesprek gehad met je leidinggevende etc.

Hoe je dit kan vieren kan natuurlijk op 1001 manieren. Je kunt jezelf op een dagje sauna trakteren, een lekkere lunch met een vriendin, een gebakje bij de thee, een mooie bos bloemen, die lekkere bodylotion die je zo graag wilde hebben. Maar je kunt het ook vieren door er echt bij stil te staan, door er over te praten, er over te schrijven. Vier het en wees trots.

Ontdek jouw drijfveren

Jouw drijfveren, jouw intrinsieke motivatie. Zoveel mensen kennen hun drijfveren niet weet ik inmiddels. Terwijl dit zo een belangrijke is, misschien wel de belangrijkste om van jezelf te weten. Als jij jouw drijfveren kent, weet jij welke prikkels jij nodig hebt om plezier en voldoening uit je werk te halen. Als je deze niet weet, dan weet je ook niet of de functie en het bedrijf een goede match voor je zijn. En als jij niet jouw drijfveren kwijt kunt in jouw werk dan loop je op den duur leeg, dan loop je stuk.

Stel je werkt bij een bedrijf die gedreven wordt door keiharde winst, door harde cijfers, rendement en efficiëntie. Terwijl dat voor jouw gevoel een ver van jouw bedshow is. Jij hebt juist de behoefte aan bijdragen aan een algemeen doel. Jij wilt dat jouw inspanningen tot iets goeds leiden en het gaat jou er niet om wat het in bijvoorbeeld geld oplevert.

Kortom ken je drijfveren.

Zorg voor afwisseling

Niemand zal goed gedijen in een sleur. Dat resulteert in alles op de automatische piloot doen en je voelt je niet meer uitgedaagd en geprikkeld. Zorg voor afwisseling in de dag, in jouw taken.

Kijk hoeveel invloed je hier zelf op hebt. Voorbeelden wat je kunt doen ter afwisseling: ga eens met de fiets naar het werk, ga eens lunchen op een andere plek of met andere collega’s, begin eens op een ander tijdstip als dat kan, hussel de standaard takenlijst eens door elkaar. Daarnaast kun je ook eens in gesprek gaan met je leidinggevende. Zijn er andere mogelijkheden qua takenpakket? Kun je meer dingen doen die jou energie geven?

Zorg goed voor jezelf

Het werk neemt een heel groot gedeelte van onze dag, van onze week in beslag. Hoeveel uur je ook werkt, wat voor werk je ook doet, het doet een beroep op energie, tijd en gezondheid.

Blijf elke dag goed voor jezelf zorgen, hoe druk de dag ook is. Neem genoeg pauze zodat je de energie en de concentratie hooghoudt. En dan niet alleen de lunchpauze, maar zorg gedurende de dag dat je af en toe even een paar minuutjes afstand neemt van je werk.

Zorg dat je gedurende de werkdag ook even buiten komt. Maak tijdens de pauze even een wandelingetje. Even een frisse wind door je hoofd heen. Vergeet daarnaast je gezonde lunch niet.

Werk en privé

Een goede werk privé balans is belangrijk om het werk leuk te houden en om jezelf gezond te houden. Voor velen is een goede balans vinden nog niet zo eenvoudig. We willen ons werk goed doen en als je thuiskomt is er ook nog van alles te doen.

Kijk eens kritisch hoe jij omgaat met jouw tijd zowel op het werk als privé. Begrens jouw werktijden goed. Als je telkens later thuiskomt en eerder gaat beginnen dan is het de hoogste tijd om op de rem te trappen.

Zorg dat je op jouw vrije dagen ook echt vrij bent, dat betekent dus geen werklaptop of werktelefoon. Maak ook echt tijd voor jezelf, voor ontspanning, zet jezelf vaker op 1.

Zijn al deze tips voor jou een open deur en heb je deze allemaal al geprobeerd en is er niks veranderd? Dan is het wellicht de hoogste tijd voor verandering, door te kiezen voor werkgeluk.

Kies jij voor werkgeluk?

Voel je je geïnspireerd en wil jij eigenlijk ook met veel meer plezier naar je werk? Als loopbaancoach help ik mensen in kaart te brengen waar zij echt gelukkig van worden zodat ze weten welke keuzes ze mogen gaan maken voor een gezonde toekomst met meer werkgeluk. Meer informatie vind je hier op mijn website www.unitripcoaching.nl of meld je hieronder meteen aan voor een gratis groeigesprek.

Foto van Floor Schut

Floor Schut

Het is mijn missie om vrouwen Maximaal Werkgeluk te laten ervaren. Dat doe ik door ze te helpen ontdekken wie ze zijn, zodat ze weten welke baan écht bij ze past en daarop de juiste acties kunnen ondernemen. Met als resultaat dat ze gelukkig, energiek en zelfverzekerd zijn.

Ik help je graag om voor jezelf te kiezen in plaats van vast te houden aan wat niet meer werkt of wat er van je wordt verwacht zodat jij maximaal (werk)geluk gaat ervaren.

Nieuwsgierig hoe ik jou verder kan helpen?

Scroll naar boven