3 tekenen dat het tijd is voor verandering

tekenen dat het tijd is voor verandering

Het wringt, het schuurt en je voelt dat niet het meer soepel loopt: vaak stapelen de tekenen zich op voordat je echt in actie komt. Je kan jaren op je plek zitten, helemaal ‘de’ baan gevonden hebben en opeens, pats-boem: tekenen dat het tijd is voor verandering. Niets zo veranderlijk als de mens, dus helemaal niet gek dat je ergens in je loopbaan vastloopt. Niemand heeft een kant-en-klare oplossing voor jou wanneer het je overkomt: wel het advies om in actie te komen bij de eerste tekenen. Herken jij ze?

#1. Moe-moe-moe & de zondagavond blues

Niet ‘gewoon’ moe, niet moe met-een-reden (slecht slapende kinderen, teveel gesport, nacht doorgehaald), maar elke dag simpelweg vermoeid thuiskomen na je werk. Een dag niet zo erg, en ook een week moe worden van je werk is geen probleem maar als het langer aanhoudt zeker een teken dat werk je minder energie oplevert dan het je kost. En dan is de balans zoek. Ga bij jezelf na: is dit tijdelijk (een druk project, zieke collega of grote procesverandering) of zijn er geen noemenswaardige veranderingen en zit de vermoeidheid in jezelf? Hik je zondagavond aan tegen de dag van morgen? Zie je vrije tijd als heilige tijd waarin je wel jezelf kan zijn? Is werk een moetje? Dat hoeft het niet te zijn en de zondagavond blues zijn een heel helder teken dat werk niet meer voor je doet wat het zou moeten doen.

#2. Veranderingen & nieuwe inzichten

Geen enkel mens is onveranderlijk: gelukkig maar. Je omstandigheden en behoeften kunnen veranderen en invloed hebben op je werk. Misschien heb je kinderen gekregen en zie je je werk nu in een ander licht. Of je bent verhuisd naar een gebied waar je je oude werk niet meer kan uitvoeren. Of je bent door fysieke of mentale klachten niet meer in staat om fulltime te werken. Wat het ook is: het is jouw nieuwe uitgangspositie en daar hoort werk bij wat past bij jouw nieuwe leven.

#3. Strubbelingen & conflicten

Misschien vind je je werkplek wel fantastisch en je werkzaamheden evenzo. Maar kan je niet overweg met je leidinggevende, is je collega een totale mismatch en zijn je beoordelingen ook niet fantastisch. Hoe kan dit? Tijd om te gaan kijken naar jouw drijfveren: misschien past je werk wel, maar de organisatie niet. Of de organisatie wel, maar word je beoordeeld op punten die niet bij je passen. Allemaal externe factoren die een teken aan de wand zijn.

Van afwachten naar actiemodus

De eerste tekenen zie je vaak niet. De tekenen daarna zijn vaak behoorlijk helder: wanneer je van moe naar uitgeput gaat of je simpelweg tegen je grenzen oploopt is dat een heel duidelijk signaal. Onderneem actie als je nog in de eerste fase zit: werk is een groot onderdeel van je leven en ontzettend belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Stop met afwachten (‘ach, het loopt wel los’ ‘iedereen heeft wel eens een baalmaand’) en kom in de actiemodus. Maak kans op een gratis groeigesprek om te kijken of wij een match hebben en ik je verder kan helpen.

Picture of Floor Schut

Floor Schut

Het is mijn missie om vrouwen Maximaal Werkgeluk te laten ervaren. Dat doe ik door ze te helpen ontdekken wie ze zijn, zodat ze weten welke baan écht bij ze past en daarop de juiste acties kunnen ondernemen. Met als resultaat dat ze gelukkig, energiek en zelfverzekerd zijn.

Ik help je graag om voor jezelf te kiezen in plaats van vast te houden aan wat niet meer werkt of wat er van je wordt verwacht zodat jij maximaal (werk)geluk gaat ervaren.

Nieuwsgierig hoe ik jou verder kan helpen?

Scroll naar boven